Cimpanzeul

Cimpanzeii trăiesc în comunități de 15-120 de membri. Alcătuirea subgrupurilor variază aproape permanent pentru activități precum îngrijirea corporală, hrănirea, deplasarea şi apărarea teritoriului. Această ultimă sarcină este îndeplinită de obicei de cete de masculi adulți, care pot ataca şi ucide cimpanzeii rătăciți din alte comunități. Mare parte a timpului se hrănesc – în principal cu fructe şi frunze, dar şi cu flori şi semințe.

Cete de vânătoare cooperează uneori pentru a ucide şi mânca prăzi animale precum maimuțe, păsări şi antilope miri. Legăturile sociale pot dura câțiva ani, dar nu există legături mascul-femelă de lungă durată în scopul reproducerii. Puiul unic (rareori gemeni), născut după o gestație de 8 luni, este hrănit, purtat şi îngrijit de mamă 3-4 ani. De asemenea, el învață tehnicile ei de hrănire. Cimpanzeii pot folosi unelte, dar le pot şi fabrica, de exemplu, rupând crenguțele de pe o ramură, pe care o folosesc pentru a scoate termite din cuib.

Cimpanzeul scoate mai mult de 30 de strigăte distincte, inclusiv țipătul gâfâit, care constă din țipete şi strigăte ce se aud de la 2 km. Este folosit în numeroase situații şi este cel mai des întâlnit sunet scos de adulți. Se consideră că identifică în cadrul comunității sale pe cel care îl emite, şi solicită informații de la alți membri.

Fiecare cimpanzeu adult construiește un adăpost nou, individual, în copaci, în fiecare noapte, pentru odihnă. (Rareori este renovat sau refolosit un adăpost vechi.) Cimpanzeul se apleacă şi împletește mai multe ramuri pentru a face o platformă fermă, cu frunze, de obicei la 3-10 m deasupra solului pădurii, departe de animalele de pradă de la sol. Puii dorm în general în adăposturile mamelor până când împlinesc vârsta de 5-6 ani.

Cele două specii de cimpanzei sunt cele mai apropiate rude în viață ale omului. Inteligența, gama de emoții şi aptitudinile de comunicare şi învățare i-au făcut foarte prețuiți de dresori, colecționari şi cercetători. Sunt, de asemenea, omorâți pentru comerțul cu carne.

Pan troglodytes

Areal: Din V până ȋn C Africii

Lungimea: 63 – 90 cm

Coada: Inexistentă

Greutatea: 30 – 60 kg

Pui de cimpanzeu agăţat de mama sa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *