Chiţcanul eurasiatic

Unul din cele mai mici mamifere, chițcanul eurasiatic este adaptabil, agresiv şi vorace. Trebuie să mănânce 80-90 la sută din greutatea corpului său la fiecare 24 de ore, şi vânează în până la 10 reprize, în funcție de anotimp şi de condiții.

Hrana sa constă din insecte, viermi şi leșuri. Adulții sunt solitari, cu excepția unei scurte curtări primăvara sau la începutul toamnei. După o perioadă de gestație de 24-25 de zile, sunt născuți 6-7 pui ȋntr-un cuib special, făcut din iarbă împletită şi frunze uscate. Mai mare decât cuibul obișnuit pentru odihnă, acesta este amplasat în mod asemănător sub un buștean, o rădăcină, o piatră sau într-o vizuină veche.

Chițcanul eurasiatic are bot ascuțit, flexibil, şi picioare scurte. Blana sa variază de la maro-închis la negru pe spate, maro mai deschis pe flancuri şi alb-cenușiu în partea inferioară. Este un animal teritorial, scoțând chirăituri ultrasonice, în special când femela își adună puii. Dacă este încolțit, nu se dă în lături să muște.

Sorex araneus

Areal: Din Europa până ȋn N Asiei

Lungimea: 5 – 8 cm

Coada: 2,5 – 4,5 cm

Greutatea: 5 – 14 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *