Cerbul roşu

Foarte adaptabil în privința habitatului şi a hranei, cerbul roșu a fost introdus pe majoritatea continentelor şi este crescut pe scară largă pentru carne, piele şi catifeaua coarnelor. Există o mare variație între cele peste 28 de subspecii, între care wapiti din China şi America de Nord. Femelele (ciutele) formează turme conduse de o femelă dominantă, cu grupuri separate de masculi, cu excepția rutului de toamnă.

Masculii cerbului roșu, ca majoritatea altor cerbi masculi, se încaieră în timpul rutului. Întrecerea este în parte o demonstrație şi în parte o luptă fizică. Cerbii boncăluiesc şi mugesc, își lovesc coarnele de tufe şi copaci şi merg paralel unul lângă altul, în timp ce evaluează dacă să se bată. Dacă da, își încurcă coarnele, împing, se răsucesc şi se îmbrâncesc. Câștigătorul obține un harem.

Cerbii roșii sunt brun-roșiatici vara, cu o linie întunecata de-a lungul gatului şi spinării şi vagi pete pe părțile laterale, şi apoi capătă o culoare brun spălăcit în timpul iernii.

Cervus elaphus

Areal: Din Europ până în E Asiei, America de Nord

Lungimea: 1,5 – 2 m

Coada: 12 cm

Greutatea: 65 – 190 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *