Papagalul rapid

Aripile lungi şi ascuţite la vârf, precum şi corpul aerodinamic fac din acest mic papagal un zburător rapid, de unde si numele său. Are creştetul albastru-închis, contrastând cu roşul feţei şi partea inferioară a aripilor. Ocupă o varietate largă de zone împădurite, incluzând parcuri şi grădini din suburbii, unde se găsesc copacii săi preferaţi ca sursă de hrană. Se reproduce numai în Tasmania şi peste iarnă în Australia de Est.

Lathamus discolor

Areal: E şi S-E Australiei

Lungimea: 25 cm

Greutatea: 65 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Rosela stacojie

Este una din cele opt specii de rosela, toate având corpuri similare, zvelte, şi cozi lungi. Aria de răspândire este restrânsă ia Australia şi insulele adiacente. Aşa cum îi sugerează numele, rosela are penajul roşu. Are pete albastre-violete pe obraji şi pe acoperitoarele exterioare ale aripilor, precum şi coadă albastru-inchis.

Spatele şi aripile sunt stropite cu roşu şi negru. Pasărea tinde să devină o adevărată pacoste pentru ferme şi grădini. Are un zbor ondulat; plonjează spre pământ, planează în sus şi apoi aterizează.

Platycercus elegans

Areal: E şi S-E Australiei

Lungimea: 36 cm

Greutatea: 150 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Cacaduul cu moţ galben

Acest papagal mare are interiorul aripilor şi coada de culoare galbenă şi creastă galbenă, formată din pene subţiri înclinate în faţă. Zgomotos şi activ dimineaţa şi după-amiaza târziu, îşi caută hrana în stoluri care variază ca mărime de la câteva duzini până la mai multe sute de păsări.

Noaptea, stolurile ocupă adăposturile îolosite in mod regulat, adesea in copacii de la marginea surselor de apă. Specia este deosebit de populară ca pasăre de casă, atât adulţii cât şi puii fiind in mod regulat capturări pentru comerţul cu păsări vii, ceea ce constituie o ameninţare pentru supravieţuirea anumitor popularii.

Cacatua galerita

Areal: Noua Guinee, Australia (inclusiv Tasmania)

Lungimea: 50 cm

Greutatea: 950 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Papagalul Eclectus

Masculul şi femela de papagali Eclectus arată atât de diferit, încât primii naturalişti i-au identificat ca specii separate. Ambele sexe au corpul mare şi îndesat, cu cozi rectangulare şi ciocuri robuste, dar in timp ce masculul este verde strălucitor, cu părţile laterale şi cele de sub aripi de culoare roşie şi ciocul galben, femela este roşie, uneori cu albastru pe partea inferioară a corpului şi a aripilor, precum şi cu coadă în întregime neagră.

Eclectus roratus

Areal: S-E Asiei, Noua Guinee, N-E Australiei, insulele Pacificului de S-V

Lungimea: 35 cm

Greutatea: 500 g

Penajul: Diferit în funcţie de sex


Kea

Această pasăre de munte, mare şi îndesată, se remarcă printre papagali prin marea ei curiozitate şi dieta foarte variată. Un oportunist natural, examinează orice ar putea fi comestibil şi adesea se hrăneşte cu mortăciuni, sfâşiindu-le cu ciocul său neobişnuit de lung care aminteşte de cel al unei păsări de pradă. Adulţii sunt, în general, de culoare verde-măslinie, cu partea interioară a aripilor portocalie.

Nestor notabilis

Areal: Noua Zeelandă (Insula de Sud)

Lungimea: 48 cm

Greutatea: 825 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Cockatiel

Acest papagal este cel mai mic din specia de cacaduu şi singurul care are coadă lungă şi ascuţită. Creasta, subţiată spre vârf, este coborâtă atunci când pasărea se odihneşte sau când se hrăneşte. În zbor, emite un tril distinct, dar este mai tăcută când se hrăneşte pe sol sau când se adapă din bălţi. Specia este foarte populară ca pasăre de casă, cele crescute in captivitate având culori foarte variate.

Nymphicus hollandicus

Areal: Australia

Lungimea: 32 cm

Greutatea: 90 g

Penajul: Diferit în funcţie de sex


Cacaduul rozelor

Cea mai răspândită şi numeroasă specie de cacaduu, poate fi întâlnit peste tot în Australia. Stoluri din aceste păsări prietenoase şi zgomotoase pot fi văzute atât în zonele aride ale Australiei, cât şi în parcurile din oraşe. Agricultura a mărit posibilităţile de hrănire ale acestui cacaduu, ducând la o creştere marcantă a numărului lor. Are o creastă relativ mică; este gri pe partea superioară şi roz pe cea inferioară, dând un efect alternant în timpul zborului.

Eolophus roseicapillus

Areal: Australia

Lungimea: 35 cm

Greutatea: 325 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Cacaduul negru

Cea mai mare din cele aproximativ 18 specii de cacaduu, cacaduul negru se distinge prin penajul său în întregime negru, cioc uriaş, încovoiat, cu care poate sparge nuci de cocos şi alte seminţe cu coaja tare, precum şi prin sunetul asurzitor ca de fluier.

Când este stârnit sau alarmat, cacaduul negru îşi ridică creasta uimitoare, formată din pene înguste, curbate spre spate, iar petele proeminente stacojii, de piele dezgolită, de pe obraji, îşi intensifică culoarea, făcând pasărea să se „îmbujoreze”.

Probosciger aterrimus

Areal: Noua Guinee, N-E Australiei

Lungimea: 60 cm

Greutatea: 1 kg

Penajul: Similar la ambele sexe


Loriusul cu dungi albastre

Acest papagal strălucitor este în principal roşu, dungat cu albastru-violet pe partea posterioară a gâtului şi spate; are cioc subţire roşu-portocaliu şi picioare cenuşii. Este o pasăre remarcabilă şi foarte zgomotoasă, zburând rapid şi scoţând sunete ascuţite. Îşi petrece mult timp odihnindu-se sau hrănindu-se în copaci. Are vârful limbii ca o perie pentru a culege polen şi nectar.

Eos reticulata

Areal: Indonezia (Insulele Tanimbar, Insulele Kai, Insulele Damar)

Lungimea:  31 cm

Greutatea: 175 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Loriusul curcubeu

Strălucit coloratul lorius curcubeu are corp compact şi coada ascuţită. Variază mult în ce priveşte aspectul, cu 22 de specii care diferă în mărime sau coloratură sau în ambele. Puii au ciocul maro, în timp ce al adulţilor este portocaliu sau roşu. Ca majoritatea celorlalţi loriuşi, acest tip are vârful limbii ca o perie, adaptat pentru a culege polenul şi nectarul de pe flori. În zbor, loriusul curcubeu cârâie tot timpul strident, expunându-şi penajul bogat colorat de sub aripi. Cu toate acestea, atunci când se hrăneşte, cârâitul potolit şi coloratura de camuflaj fac dificilă detectarea sa în frunziş. Această specie produce daune în vii şi livezi, în special în Australia.

Hrănire în grup

Stolurile de loriuşi curcubeu se adună pentru a se hrăni în pomii înfloriţi şi sunt deseori găsiţi în compania altor păsări care consumă nectar sau fructe. Această pasăre îşi foloseşte ciocul pentru sfărâmarea pulpei fructului şi extragerea sucului şi a seminţelor. Se hrăneşte, de asemenea, cu insecte şi larvele lor.

Coloratură strălucitoare

Această pasăre strălucitoare are un colorit foarte variat. Majoritatea subspeciilor au partea superioară a corpului de culoare verde, cu capul în dungi albastre-purpurii şi pieptul portocaliu cu feston, închise la culoare.

Trichoglossus haematodus

Areal: Noua Guinee, S-E Asiei, S-V Pacificului, Australia (inclusiv Tasmania)

Lungimea: 30 cm

Greutatea: 150 g

Penajul: Similar la ambele sexe