Ara hiacint

Cel mai mare şi probabil cel mai spectaculos dintre toţi papagalii, Ara hiacint se distinge prin albastrul cobalt al penajului, în contrast cu pata galbenă strălucitoare de pe bărbie, şi prin inelele galbene din jurul ochilor şi coada lungă şi ascuţită.

Ciocul masiv îl foloseşte pentru a sfărâma nucile de cocos dure. Se hrăneşte în principal în copaci, dar coboară şi la sol pentru a culege fructe căzute şi nuci. Valoarea sa ridicată ca pasăre de colivie a cauzat un declin major al numărului de exemplare.

Anodorhynchus hyacinthinus

Areal: C Americii de Sud

Lungimea: 1 m

Greutatea: 1,5 kg

Penajul: Similar la ambele sexe


Aratinga jandaya

Fiind una dintre cele 30 de specii care trăiesc în America Centrală şi de Sud, Aratinga jandaya este un papagal mic, cu coada îngustă şi ascuţită. Capul şi gâtul sunt galbene, devenind gradual roşii-portocalii pe piept şi pe abdomen, iar spatele şi aripile sunt mai ales verzi.

De regulă, este observat în stoluri zgomotoase de până la 15 exemplare. Foarte activ, îşi petrece majoritatea timpului sărind pe crengile copacilor sau prin tufişuri în căutarea fructelor. Când este deranjat, zboară brusc, scoţând ţipete ascuţite.

Aratinga jandaya

Areal: E Americii de Sud

Lungimea: 30 cm

Greutatea: 125 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Papagalul-călugăr

Modul de a cuibări al acestei specii de culoare verde este unic printre papagali. Cu mai multe alte perechi se adăposteşte intr-un cuib comun, care formează centrul activităţii zilnice a păsărilor. Colonia se extinde pe măsură ce sunt construite noi cuiburi alături sau deasupra celor existente.

Acest papagal are coadă lungă, verde, abdomen verde-măsliniu, iar faţa şi partea inferioară a gâtului sunt gri-albe. În unele părţi ale Americii de Sud este o adevărată ciumă pentru agricultură.

Myiopsitta monachus

Areal: C şi S Americii de Sud

Lungimea: 29 cm

Greutatea: 125 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Papagalul cu guler trandafiriu

Această pasăre verde cu corpul zvelt are un guler trandafiriu în jurul cefei. Are cea mai largă distribuţie naturală dintre toţi papagalii, întinzându-se din Africa de Vest până în Asia de Sud-Est. Ca pasăre în libertate, o găsim şi în părţi ale Europei şi Americii de Nord.

Penele centrale din coadă sunt lungi şi înguste, iar bătaia spre spate a aripilor îi conferă, în zbor, o caracteristică siluetă aerodinamică.

Psittacula krameri

Areal: Din E în V Africii, S şi S-E Asiei

Lungimea: 40 cm

Greutatea: 125 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Papagalul de Amazon

O frunte albastră distinctivă pe o faţă galbenă diferenţiază acest papagal mare şi îndesat de alţi membri ai genului Amazona din care fac parte circa 30 de specii. Deşi remarcat şi zgomotos în zbor, papagalul de Amazon este tăcut şi de neobservat când se hrăneşte sau se odihneşte în vârful copacilor, numai bucăţile de fructe căzute putând constitui un indiciu al prezenţei sale. Păsările se adună noaptea în stoluri la locurile de adăpost tradiţionale, iar perechile rămân strâns unite.

Amazona aestiva

Areal: C Americii de Sud

Lungimea: 37 cm

Greutatea: 400 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Papagalul mascat

Papagalul mascat este foarte sociabil, masculul şi femela petrecându-şi majoritatea timpului împreună, ciugulind în mod frecvent penajul partenerului. Toate cele 9 specii sunt mici, cu coadă scurtă şi constituţie robustă. Are capul negru, cu un evident inel alb în jurul ochilor, şi ciocul roşu strălucitor. Se hrăneşte cu seminţe, fructe şi boboci de flori şi, neobişnuit pentru un papagal, îşi construieşte un cuib necăptuşit în loc să îşi depună ouăle într-o adâncitură în pământ.

Agapornis personatus

Areal: Africa de Est (Tanzania)

Lungimea: 14,5 cm

Greutatea: 50 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Kakapo

Unul dintre cei mai ameninţaţi papagali din lume, această pasăre care nu zboară are obiceiuri ciudate în ce priveşte modul de hrănire. Este activă la apus şi adesea parcurge distanţe lungi către zonele unde îşi găseşte hrana, ciugulind plantele pentru seva lor şi lăsând în urmă ghemotoace de material fibros.

Sapă sau sfărâmă, de asemenea, rizomii cu ciocul. Masculii se adună în locurile de împerechere, unde sapă gropi şi fac un zgomot puternic, bubuitor, pentru a atrage femelele. Adulţii, puii şi ouăle de kakapo sunt extrem de vulnerabile din cauza prădătorilor aduşi din afara habitatului lor.

Cea mai grea specie de papagali, kakapo are aripi rotunjite, care nu il pot susţine in aer. Ciocul său puternic striat este adaptat pentru extragerea sevei din plante.

Conservare

Mai puţin de 100 de exemplare de kakapo mai supravieţuiesc, în prezent fiind în derulare un program de salvare a acestei specii de la extincţie. Păsările au fost mutate pe trei insule adiacente, unde nu există prădători şi unde – ca la această femelă – dezvoltarea lor este supravegheată cu atenţie.

Strigops habroptilus

Areal: Australia

Lungimea: 64 cm

Greutatea: 2 kg

Penajul: Similar la ambele sexe


Papagalul cenuşiu

Acest papagal îndesat, cu coadă scurtă, este o pasăre de colivie extrem de populară datorită abilităţii sale de a imita vorbirea umană şi de a face pozne. În ciuda faptului că este capturat ilegal în cadrul comerţului cu păsări de casă, este destul de răspândit în zonele în care trăieşte.

Îl găsim mai ales în pădurile ecuatoriale joase, dar şi în pădurile ecuatoriale montane, la marginea lor, pe plantaţii şi pe ogoare sau în grădini. Are o coloratură neobişnuită, penajul său cenuşiu contrastând puternic cu coada roşie, strălucitoare, sau maro-închis. Când sunt în zbor, membrii stolului se cheamă în permanenţă unul pe altul, comunicând şi vizual, expunându-şi cozile roşii.

Psittacus erithacus

Areal: V către C Africii

Lungimea: 33 cm

Greutatea: 400 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Papagalul ondulat comun

Este una dintre cele mai numeroase specii din familia papagalilor, cunoscut mai ales ca pasăre de casă. Spre deosebire de rudele domesticite, care pot fi de culori diferite, acest papagal sălbatic este întotdeauna verde, cu faţa galbenă şi coada albastră. Părţile superioare ale corpului sunt dungate negru alternativ cu galben, furnizându-i un camuflaj excelent când se hrăneşte în mijlocul vegetaţiei. Adesea nomadă, pasărea poate fi văzută în stoluri mari şi zgomotoase.

Melopsittacus undulatus

Areal: Australia

Lungimea: 18 cm

Greutatea: 25 g

Penajul: Similar la ambele sexe


Papagalul cu evantai roşu

Se distinge prin penajul roşu-închis, care se extinde de la ceafa pînă în spatele gâtului. Când este agitat sau alarmat, îşi ridică penele gâtului, care se transformă într-un spectaculos guler încreţit sau evantai. O altă caracteristică distinctă o prezintă coada lungă şi rotunjită.

Când stă cocoţat, papagalul cu evantai roşu, cu ochii săi ca de şoim, aminteşte de o pasăre de pradă. Observată, de regulă, în perechi sau grupuri mici (rareori peste 20 de exemplare), această pasăre care trăieşte în pădure nu iese în evidenţă, dar este auzită cu mult înainte de a fi văzută.

Deroptyus accipitrinus

Areal: N Americii de Sud

Lungimea: 35 cm

Greutatea: 225g

Penajul: Similar la ambele sexe