Despre maimuţele superioare

Maimuțele superioare sunt speciile cele mai înrudite cu oamenii. Sunt asemănătoare nouă nu numai ca înfățișare, ci şi prin faptul că sunt extrem de inteligente şi alcătuiesc grupuri sociale complexe. Maimuțele superioare sunt împărțite în maimuțe inferioare (gibonii) şi maimuțe antropoide, mai asemănătoare oamenilor – urangutanul, gorilele şi cimpanzeii.

Acestea trăiesc în Africa de Vest şi Centrală şi în întreaga Asie de Sud şi Sud-Est, în principal în pădurile tropicale umede. Maimuțele superioare sunt în esență vegetariene şi majoritatea se hrănesc cu fructe, deși unele sunt omnivore. Sunt amenințate de pierderea habitatului lor de pădure, de vânătoare şi de braconaj (adesea pentru piei sau cranii) şi de capturarea pentru grădini zoologice şi pentru comerțul cu animale de casă. Cimpanzeii erau odinioară folosiți pe scară largă în cercetările medicale.

Anatomie

Coloana vertebrală mai scurtă şi pelvisul relativ scurt, lat, coboară centrul de gravitatie la maimuțele superioare, facilitând o postură mai verticală. Maimuțele superioare au pieptul lat, cu omoplații în spate, ceea ce permite o gamă excepțional de largă de mișcări din încheietura umărului. O gorilă, de exemplu, poate sta în șezut pe sol şi se poate întinde în orice direcție pentru a trage vegetația spre ea. Maimuțele superioare au o față aplatizată, falci bine dezvoltate, mâini şi picioare cu care pot apuca şi nări apropiate, orientate în jos. Maimuțele antropoide sunt foarte mari: urangutanul este cel mai mare mamifer arboricol, iar gorila poate cântări peste 200 kg.

Organizare socială

Maimuțele inferioare alcătuiesc perechi monogame. Acestea îşi marchează teritoriul din vârful copacilor cu cântece răsunătoare, melodioase, în care masculul şi femela căută partituri diferite. Un tânăr în curs de maturizare va încerca să-şi creeze propriul teritoriu cântând singur, până când își găsește perechea. Urangutanul este singura maimuță antropoidă solitară. Un mascul matur controlează un teritoriu vast, prin strigăte profunde, răsunătoare. Acesta are acces la toate femelele care intră pe domeniul său.

Celelalte maimuțe antropoide au grupuri sociale bine definite. Gorilele trăiesc în cete de 5-10 (ocazional până la 30), alcătuite din câteva femele, un mascul matur dominant („cu spinarea argintie”) şi eventual unul sau 2 alți masculi „cu spinarea argintie” (fiii sau frații mai mici ai masculului dominant). Cimpanzeii trăiesc în comunități de 40-100. Deși există un mascul dominant şi o ierarhie socială, indivizii au o libertate aproape deplină să vină şi să plece. Hrana este căutată în grupuri mici, a căror componență se schimbă zilnic. Cimpanzeii din Africa de Vest au o înclinație mai puternică spre vânătoare, iar masculii cooperează îndeaproape pentru a prinde mai multe maimuțe (de exemplu) odată. Se pare că cimpanzeii transmit obiceiurile şi tehnologiile social, prin exemplu, şi nu genetic.

Familie de cimpanzei

Inteligență

Maimuțele superioare sunt extrem de inteligente, chiar mai inteligente decât maimuțele. Par să-şi rezolve problemele în același mod ca şi oamenii. De exemplu, cimpanzeii folosesc şi uneori își fac unelte simple. La fel şi cel puțin o populație de urangutani din nordul Sumatrei. Urangutanul este un exemplu de maimuță superioară care îndeplinește sarcini complexe, precum rezolvarea de jocuri de puzzle, folosirea limbajului semnelor şi învață să recunoască simboluri – în centrele de cercetări.

Îngrijire corporală reciprocă

Îngrijirea corporală este importantă la maimuțele superioare, deoarece consolidează şi menține legăturile dintre indivizi. Cu toate acestea, reprezintă şi o modalitate de a câștiga favoruri şi este folosită de exemplu de către masculi pentru a-şi asigura sprijinul prietenilor dacă le este contestată supremația.

Pui de urangutan


Maimuța cu nasul cârn

În pădurile montane reci această maimuță îndură iarna temperaturi medii de -5°C. Blana sa lungă şi coada stufoasă asigură izolația, iar animalul se deplasează pe sol sau în copaci pe membrele sale puternice.

Degetele boante smulg frunze, fructe, semințe şi licheni. Cetele mari alcătuite din câteva sute de membri se împart în grupuri formate dintr-un mascul şi multe femele în scopul hrănirii şi înmulțirii.

Rhinopithecus roxellana

Areal: E Asiei

Lungimea: 54 – 71 cm

Coada: 52 – 76 cm

Greutatea: 12,5 – 21 kg


Colobus estic alb cu negru

Cunoscut şi sub denumirea de guereza cu mantie, acest colobus are fața încadrată cu alb, „văluri” de-a lungul flancurilor şi crupei şi vârful cozii stufos, dar în rest este negru. Masculul conduce o mică ceată de 4-5 femele şi pui, apărându-și teritoriul cu urlete şi salturi uriașe.

Stomacul tricameral adăpostește microbi intestinali care descompun hrana din plante pe bază de celuloză, permiţându-i să obțină dublul substanțelor nutritive față de alte maimuțe dintr-o asemenea alimentație bogată în frunze.

Colobus guereza

Areal: C şi E Africii

Lungimea: 52 – 57 cm

Coada: 53 – 83 cm

Greutatea: 8 – 13,5 kg


Langurul Hanuman

Langurul Hanuman se găsește în întreaga Asie de Sud, cu excepția zonelor de păduri tropicale. Coloritul variază de la maro-închis la indivizii din munții Himalaya la cafeniu-deschis la cei din Sri Lanka. Grupurile de femele şi pui pot fi conduse de unul sau mai mulți masculi, în timp ce alți masculi formează cete de celibatari.

Se hrănește în principal cu frunze, fructe, muguri şi lăstari, pe care-i digeră cu ușurință în stomacul său compartimentat. Asemenea multor viețuitoare sălbatice, aceste maimuțe își suplinesc alimentația lingând sare sau mâncând pământ bogat în minerale. Cetele care trăiesc în preajma satelor profită adesea de resturile şi ofrandele oamenilor din partea locului, care consideră sacră această specie, identificând-o cu zeitatea hindusă Hanuman.

Semnopithecus entellus

Areal: S Asiei, Sri Lanka

Lungimea: 51 – 78 cm

Coada: 69 – 102 cm

Greutatea: 10,5 – 20 kg


Maimuța cu trompă

Printre cele mai specializate şi deosebite animale, maimuța cu trompă ocupă habitate foarte restrânse în apropierea apelor din pădurea tropicală de șes, mlaștinile cu mangrove şi pe coastele insulei Borneo. O ceată obișnuită este formată dintr-un mascul cu 6 – 10 femele şi puii lor. Masculul își apără grupul, grohăie puternic, își dezgolește dinții şi flutură penisul erect spre agresori.

La naștere, puii au fața albastră, blana închisă la culoare şi un nas „normal” de maimuță. Cu vârsta, coloritul se schimbă şi nasul crește. La femele, nasul este mult mai mic decât la mascul, dar este mare comparativ cu speciile înrudite.

Trăsătura definitorii a maimuței cu trompă este nasul mare. La masculii adulți acesta este lung şi atârnă, putând juca un rol important în atragerea unei partenere.

Nasalis larvatus

Areal: S-E Asiei

Lungimea: 73 – 76 cm

Coada: 66 – 67 cm

Greutatea: 21 kg


Maimuța gelada

Rudă apropiată a babuinilor, gelada cu pieptul roz are arealul limitat la ținuturile etiopiene muntoase, ierboase şi bătute de vânturi. Hrana sa limitată formată din lire de iarbă, tulpini şi semințe este culeasă cu mișcări rapide, abile, în timp ce animalul stă sau se târâie. Micile grupuri de femele şi pui conduse de un mascul se pot uni în cete uriașe, dar răzlețe.

Theropithecus gelada

Areal: E Africii

Lungimea: 70 – 74 cm

Coada: 46 – 50 cm

Greutatea: 19 kg


Babuinul chacma

Cel mai mare babuin, chacma are un bot care atârnă în jos şi nări proeminente. Culoarea blănii variază de la cenușie-gălbuie la neagră, mai deschisă pe bot. Această primată inteligentă, adaptabilă are o structură a cetelor foarte flexibilă în unele zone ale arealului. Alimentația variază de la rădăcini şi semințe la insecte şi gazele tinere. În sălbăticie, folosește unelte precum bețele.

Papio ursinus

Areal: Africa de Sud

Lungimea: 60 – 82 cm

Coada: 53 – 84 cm

Greutatea: 15 – 30 kg


Macacul negru

Blana neagră, coada foarte scurtă şi proveniența din Celebes (acum Sulawesi) dau acestei specii denumirea alternativă de macacul negru de Celebes. Are o creastă pe frunte şi pe creștet. De obicei plată, se ridică atunci când animalul este stârnit.

Alcătuiește cete uriașe, mixte, de peste 100 de membri, dar în general este greu observabil, liniștit, trăind în păduri şi hrănindu-se cu fructe.

Macaca nigra

Areal: S-E Asiei (Sulawesi de nord)

Lungimea: 52 – 57 cm

Coada: 2,5 cm

Greutatea: 10 kg


Macacul mâncător de crabi

Macacul mâncător de crabi este cea mai comună maimuță din Asia de S-E, trăind în principal în pădurile şi mangrovele de-a lungul râurilor, coastelor şi insulelor din larg. Bun înotător şi cățărător, își petrece o parte din timp şi pe uscat, şi exploatează așezările umane.

Cele aproximativ 20 de specii de macaci sunt extrem de adaptabile, cu alimentație variabilă: fructe şi semințe, precum şi animale acvatice. Alcătuiește cete certărețe.

Macaca fascicularis

Areal: S-E Asiei

Lungimea: 37 – 63 cm

Coada: 36 – 72 cm

Greutatea: 3,5 – 12 kg


Babuinul de Guinea

Masculul celei mai mici specii de babuini are proporțional cea mai lungă coamă, care-i ajunge aproape până la crupă. Chiar şi pentru un babuin, alimentația este variată: de la rădăcini tari la larve şi ouă suculente, şi uneori recolte agricole.

Cetele includ până la 200 de membri, deși numărul obișnuit se situează la 40, cu câțiva masculi care își alcătuiesc propriul harem.

Papio papio

Areal: V Africii

Lungimea: 69 cm

Coada: 56 cm

Greutatea: 17,5 kg