Capra neagră

Capra neagră este un cățărător agil, capabilă să sară 2 m în înălţime, 6 m în lungime şi să alerge cu 50 km/h – pernițele copitelor flexibile oferind o aderență sigură pe terenul accidentat şi alunecos.

Ambele sexe au coarne subțiri, negre şi apropiate, de până la 20 cm lungime, şi curbate spre spate la vârfuri. Se hrănește cu plante medicinale şi flori de pe pășunile alpine vara, şi coboară iarna după mușchi, licheni şi lăstari, când grupurile se împrăștie.

Rupicapra rupicapra

Areal: Europa, V Asiei

Lungimea: 0,9 – 1,3 m

Coada: 3 – 4 cm

Greutatea: 24 – 50 kg


Capra-zăpezilor

Această capră cu păr lânos supraviețuiește între ghețuri, zăpezi, stânci şi ghețari. Copitele sale mari şi ascuțite au margini dure şi pernițe interioare moi, pentru a adera pe suprafețele alunecoase, iar blana sa exterioară albă-gălbuie şi puful de blană gros şi des conservă căldura corpului.

Coarnele ascuțite şi curbate spre spate au o lungime de 25 cm şi sunt mai groase la masculi, care pot fi cu 30 la sută mai mari decât femelele. Aceste capre se hrănesc cu iarbă, muşchi, licheni şi ramuri. Formează grupuri de până la 4 indivizi vara, care se unesc pentru a forma turme mai mari iarna.

Oreamnos americanus

Areal: V Canadei, N şi V SUA

Lungimea: 1,2 – 1,6 m

Coada: 10 – 20 cm

Greutatea: 46 – 140 kg


Antilopa saiga

Această „antilopă-capră” asiatică de mărime mijlocie are bot umflat, cu nări îndreptate în jos, probabil pentru a controla temperatura corpului şi/sau a avea un simț ascuțit al mirosului. Blana deasă şi lânoasă este galbenă-închis scorțișoară în partea de sus, mai deschisă jos şi se îndesește foarte mult in timpul iernii.

Trăiește în stepa secetoasă şi se hrănește cu diverse plante. Grupuri mai mici se adună în turme uriașe pentru migrare. Doar masculii au coarne.

Saiga tatarica

Areal: C Asiei

Lungimea: 1 – 1,4 m

Coada: 6 – 12 cm

Greutatea: 26 – 69 kg


Gazela lui Thomson

Această gazela mică este graţioasă şi iute. „Ţopăie” cu energie când se simte amenințată de feline mari, hiene, șacali şi alte asemenea carnivore, pentru care este partea principală a dietei. Cea mai întâlnită gazelă din regiunea sa, uneori formează turme mixte cu impala şi alte specii de gazele. Paște în principal ierburi pitice, dar se hrănește şi cu frunze, şi cu ramuri.

Turme mici de 10-20 de femele cu puii lor se alătură grupurilor de masculi „celibatari” şi chiar masculilor solitari, pentru a migra între prerii (în timpul sezonului ploios) şi regiunile cu tufișuri (când este secetă). Gazela lui Thomson fată de obicei doar un singur pui, după o gestație de 160-180 de zile. Deși inițial este împestrițată şi mai închisă la culoare decât a părinților, blana puiului se deschide la culoare în 1-2 săptămâni.

O fâșie neagră pe partea laterală separă spinarea de culoarea nisipului spre cafeniu de partea albă de dedesubt. Capul arămiu are o pată închisă la culoare şi cercuri albe în jurul ochilor care se întind de-a lungul botului, deasupra dungilor negre de pe fălci.

Gazela lui Thomson este unul dintre puținele bovide care se pot înmulți de două ori pe an. Primul pui se naște în ianuarie sau februarie, după ploi; al doilea în iulie. Puiul se ridică repede în picioare, dar își petrece primele câteva săptămâni zăcând ascuns, până când poate ține pasul cu turma, la 3-4 săptămâni. Este înțărcat înainte de 4 săptămâni.

Gazella thomsonii

Areal: E Africii

Lungimea: 0,9 – 1,2 m

Coada: 15 – 20 cm

Greutatea: 15 – 30 kg


Antilopa săritoare

Antilopa săritoare se numără printre cele câteva bovide care „țopăie” sau „zburdă” – sar cu picioarele rigide, în sus şi repetat, ca şi cum ar sălta. Acest comportament poate ajuta la îndepărtarea prădătorilor. Acest erbivor adaptabil este foarte sociabil, dar turmele migratoare odinioară de milioane de indivizi numără astăzi doar 1 500 de animale.

Antidorcas marsupialis

Areal: S Africii

Lungimea: 1,2 – 1,4 m

Coada: 15 – 30 cm

Greutatea: 30 – 48 kg


Gerenuk

Numită şi gazela-girafă, are gât foarte lung şi subțire şi picioare asemănătoare. Poate să-şi curbeze șira spinării în formă de S, echilibrându-și greutatea pe picioarele din spate, pentru a sta în poziție verticală perioade lungi de timp – astfel paște frunze şi ramuri la o înălțime mai mare decât alte erbivore de aceeași mărime în ținuturi împădurite deschise şi tufișuri risipite.

Văzute din față, gâtul, capul şi botul lung, ca o pană, sunt extrem de înguste, pentru a putea explora arbuștii de acacia şi alte frunzișuri spinoase. Își folosește limba lungă şi ascuțită, buzele mobile şi incisivii cu margini ascuțite pentru a smulge şi ciuguli cele mai mici frunze.

Are în principal culoarea roșcată-cafenie, cu o fâșie întunecată lată de-a lungul spinării şi părților laterale superioare, şi este albă pe partea inferioară, gât, bărbie, buze şi în jurul ochilor; coada are un smoc de păr negru.

Doar masculii au coarne, lungi de 35 cm, relativ groase şi curbate. Unitățile sociale sunt perechi mascul-femelă sau grupuri mici dintr-un mascul şi 2-4 femele, cu puii lor. Doar masculii care dețin teritorii se înmulțesc, de pe la 3 ani. Masculii mai tineri formează turme de „celibatari”, deși un mascul se poate alătura unui grup de femele, iar ocazional femela poate fi solitară.

Litocranius walleri

Areal: E Africii

Lungimea: 1,4 – 1,6 m

Coada: 22 – 35 cm

Greutatea: 28 – 52 kg


Impala

Masculii (care au coarne) scot grohăituri zgomotoase şi răgușite în perioada rutului; puii behăie; şi toți scot sforăituri de avertizare când fug cu salturi uriașe, aruncându-şi picioarele posterioare în linie dreaptă şi aterizând pe picioarele anterioare.

Păscători de iarbă, frunze şi ramuri adaptabili, impala formează turme mixte în anotimpul secetos. În perioada de reproducere, masculii rivalizează pentru teritorii şi femele. Blana este cafenie-roșcată cu dungi negre pe șolduri şi coadă.

Aepyceros melampus

Areal: E şi S Africii

Lungimea: 1,1 – 1,5 m

Coada: 25 – 40 cm

Greutatea: 40 – 65 kg


Antilopa cu coarne spiralate

Antilopa cu coarne spiralate paste iarbă, inclusiv culturi de cereale. Femelele sunt cafenii spre galben, masculii dominanţi devin negrii odată cu vârsta, iar alţi masculi sunt maronii. Au partea inferioară, partea dorsală, botul şi cercuri în jurul ochilor albe.

Coarnele masculului, de până la 68 cm lungime, sunt inelate la bază şi spiralate cu până la 5 răsuciri. În perioada de reproducere, masculul își apără teritoriul şi haremul.

Antilope cervicapra

Areal: S Asiei

Lungimea: 1,2 m

Coada: 18 cm

Greutatea: 32 – 43 kg


Antilopa-ogar a lui Kirk

Cele 4 specii de antilope dik-dik sunt numite astfel după semnalul lor de avertizare. Antilopa lui Kirk are o blăniță moale şi netedă, gri-sură spre maronie, şi maronie mai roșcată pe cap, cu o coamă pe frunte. Copitele cu baza asemănătoare cauciucului aderă eficient pe stânci.

Se hrănește cu o mare varietate de plante şi trăiește în perechi mascul-femelă strâns unite, cu un singur pui, fătat după o gestație de 169-174 de zile. Puiul rămâne ascuns 2-3 săptămâni şi este alăptat 3-4 luni.

Madoqua kirkii

Areal: E şi S-V Africii

Lungimea: 52 – 72 cm

Coada: 35 – 56 cm

Greutatea: 3 – 7 kg


Antilopa mică de câmpie

Denumită şi steenbok, trăiește solitară sau în perechi cu o existență în mare măsură separată, într-un teritoriu marcat prin mirosuri şi bălegar. Se hrănește cu iarbă, cu frunze şi cu ramuri şi dezgroapă rădăcini şi tuberculi cu picioarele, cărora le lipsesc cele 2 degete laterale.

Este cafeniu-arămiu strălucitor, uneori cu nuanțe gri-argintii, mai deschis în partea de dedesubt. Prezintă şi o dungă sau un cerc alb în zona ochilor şi linii negre ca niște degete la urechi, pete negre pe nas şi între coarne, la mascul.

Raphicerus campestris

Areal: E şi S Africii

Lungimea: 61 – 95 cm

Coada: 4 – 8 cm

Greutatea: 7 – 16 kg