Castorul american

Castorul american este bine adaptat la viaţa acvatica. Labele sale sunt palmate pentru înot, iar coada plată, solzoasă lovește suprafața ca un semnal de alarmă puternic. Sub apă, urechile şi nările se închid cu niște porțiuni de piele ca niște valve, iar buzele se închid în spatele incisivilor, care pot fi apoi folosiți la ronțăit şi la ros.

Ochii au o a treia pleoapă, transparentă (membrană cu clipire rapidă) pentru văzul sub suprafața apei. Mustățile lungi îl ghidează prin întuneric. Castorul american se hrăneşte cu frunzele, crenguţele şi scoarţa copacilor de pe maluri şi ale plantelor acvatice. De asemenea, roade şi doboară copaci mici pentru a le mânca lăstarii şi frunzele moi.

Foloseşte crengile şi micile trunchiuri căzute ca să-şi construiască coliba şi la construcția barajelor, trăgându-le până la locul dorit cu ajutorul maxilarelor puternice. După o gestație de 107 zile, sunt fătați cei 3-4 pui, complet îmblăniți, care sunt înțărcați în 2 luni.

Castorii se odihnesc ziua în coliba lor – un morman de mâl şi bețe construit într-un iaz sau lac. Intrările subacvatice ale colibei ţin afară animalele de pradă de uscat. Castorul sapă canale şi construiește baraje din mâl, pietre şi crengi ca să mențină un sistem de cursuri de apă.

Aceste activități sunt considerate de unii ca dăunătoare pentru recolte şi copaci şi ca afectând viața sălbatică locală. Un alt punct de vedere este acela ca de fapt castorii reduc inundațiile locale şi ajută la readucerea habitatului în starea sa naturală.

Castor canadensis

Areal: America de Nord

Lungimea: 74 – 88 cm

Coada: 26 – 33 cm

Greutatea: 11 – 26 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *