casalot-1

Caşalotul

Cel mai mare carnivor din lume, acest cetaceu masiv face scufundări la adâncimi extrem de mari in căutarea hranei, în principal calmari şi caracatiţe, dar şi peşti, şi uneori calmari uriaşi.

Poate rămâne in adâncuri aproape 2 ore şi a fost depistat cu sonarul la adâncimi de 1 200 m, dar s-au găsit dovezi indirecte (în stomac, peşti care trăiesc pe fundul mării) câ ajunge la adâncimi de 3 100 m. Capacitatea de a face asemenea scufundări adânci se poate datora parţial organului său cu cetaceum (spermanţet).

Între scufundări, caşalotul rămâne la suprafaţă, ca un buştean, o dâră de aer cu aburi ieşind la fiecare expiraţie, la 45 de grade, din unica răsuflătoare. Maxilarul inferior îngust şi lung este prins sub capul enorm şi are 50 de perechi de dinţi conici, cu vârful rotund; nu există dinţi vizibili sus.

Principala culoare este cenuşie sau cafenie-închis, mai deschisă pe abdomen, cu alb sau crem în jurul maxilarului inferior. Masculii sunt de două ori mai grei ca femelele şi au tendinţa de a migra mai departe in nord şi în sud, în apele reci, pentru hrănirea de vară. Alcătuiesc grupuri răzleţe de celibatari când sunt tineri, dar apoi devin mai solitari.

Femelele rămân mai aproape de tropice şi formează grupuri mixte cu puii lor şi cu tinerii de până la 10 ani. Vara sau toamna, după o gestaţie de 14-15 luni, se naşte unicul pui, de 4 m lungime, care este alăptat 4 ani sau mai mult.

Physeter catodon

Areal: Apele adânci din lumea întreagă

Lungimea: 11-20m

Greutatea: 20-57tone

casalot-2

Capul înalt, îngust, ca o cutie, al caşalotului reprezintă până la o treime din lungimea sa totală. Înotătoarea dorsală mică este amplasată mult în spate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *