casalotul-pitic-2

Caşalotul pitic

Cea mai mică dintre cele 3 specii de caşalot, această balenă se scufundă la 300 m după peşti, calmari, crustacee şi moluşte. Mandibula are 7-13 perechi de dinţi ascuţiţi şi este prinsă aproape ca la rechini sub capul mare, bulbos; maxilarul superior are doar 3 perechi de dinţi.

Spatele, aripioara dorsală, înotătoarele pectorale şi coada sunt cenuşii-albăslrui, cu nuanţe de crem dedesubt. Imediat în spatele gurii şi al ochilor se află o semilună pală, contrastantă, care, ca mărime şi poziţie, seamănă cu fanta branhiilor unui peşte.

O vietate timidă, caşalotul pitic trăieşte singur sau în grupuri mici (mai puţin de 10 indivizi), şi dă drumul unui nor de fecale pentru a îndepărta prădătorii. Se ştiu puţine despre obiceiurile sale de împerechere: perioada de gestaţie pare să varieze între 9 şi 11 luni, iar unicul pui, cam de 1 m lungime, este de obicei născut toamna. Aceste balene par înclinate spre eşuarea pe plaje, în grup.

Kogia simus

Areal: Apele temperate şi tropicale din lumea întreagă

Lungimea: 2,7m

Greutatea: 135-270kg

casalotul-pitic-1

Caşalotul pitic are marcajele prezente în lateralele capului deschise la culoare, precum nişte semiluni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *