Capibara

Cel mai mare rozător din lume, capibara are degetele parţial palmate, iar nările, ochii şi urechile sunt amplasate în partea superioară a capului, astfel încât poate mirosi, vedea şi auzi când înoată. Capibara are corpul solid, cu membre scurte, dar robuste, gheare ca niște copite şi aproape fără coadă.

Este un excelent înotător şi scufundător în râuri, lacuri şi mlaștini. Alcătuiește diverse grupuri, inclusiv perechi mascul-femelă, familii cu pui şi turme mai mari, mixte, dominate de un mascul care se împerechează cu toate femelele din grup. Se deplasează într-un anumit teritoriu, marcat prin mirosuri, şi-i alungă pe intruși.

După o gestație de 150 de zile, sunt născuți 1-8 pui (de obicei 5), complet acoperiți cu blană şi capabili să fugă, să înoate şi să se scufunde după câteva ore de la naștere. Printre numeroșii prădători ai capibarei se numără şi oamenii, care îi apreciază carnea şi pielea.

Capibarele se odihnesc dimineața, se bălăcesc în timpul arșiței de la amiază, se hrănesc cu plante acvatice, muguri şi scoarță moale de copac seara, se odihnesc din nou pe la miezul nopții şi reiau hrănirea spre zori. Se deplasează pentru a găsi pășuni proaspete şi pot face incursiuni în recoltele agricole, ceea ce le face să fie considerate dăunători în unele zone.

Hydrochoerus hydrochaeris

Areal: N şi E Americii de Sud

Lungimea: 1,1 – 1,3 m

Coada: Vestigială

Greutatea: 35 – 66 kg

Femelă cu pui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *