Cangurul roşu

Cel mai mare marsupial existent în prezent, cangurul roşu se găseşte în aproape întreaga Australie, trăind în cel mai mare număr în zonele împădurite din savana deschisă. Populaţia variază mult de la an la an: când ploile sunt abundente, numărul lor poate atinge şi 12 milioane, scăzând la 5 milioane în perioadele secetoase.

Femelele concep pui numai dacă a plouat suficient pentru a apărea vegetaţie verde din abundenţă. În timpul unei perioade de secetă prelungită, masculii nu mai produc spermă.

Cangurii roşii îşi folosesc mirosul extrem de dezvoltat pentru a detecta apa, iar dacă aceasta este în cantităţi neîndestulătoare, migrează până la o distanţă de 200 km de locurile lor de păşunat obişnuite, pentru a o găsi. Îşi caută hrana in principal noaptea, aceasta constând din muguri/lăstari suculenţi de iarbă, ierburi şi frunze. Trăiesc în grupuri de 2-10 indivizi, deşi în timpul secetei se pot aduna până la 1 500 în jurul unui ochi de apă. Masculii, care pot cântări mai mult de dublul greutății femelelor, sunt de obicei roșii-portocalii, ȋn timp ce femelele sunt cenușii-albăstrui – deși colorația poate varia.

Cangurii roşii pasc de obicei cu capul în jos, dar rămân alerți, uităndu-se după prădători și ascultând. Ochii lor ageri pot depista un dingo de la o distanţă de 350 m, iar urechile mari sunt foarte sensibile. Dacă un membru al grupului depistează un potenţial animal de pradă, îi va avertiza pe ceilalţi bătând din picior sau lovind cu coada de pământ. Atunci grupul fuge, refugiindu-se în apă dacă este posibil. Fugind de pericol, cangurul roşu sare pe picioarele dinapoi. Poate atinge viteze de 50 km/h pe perioade scurte.

Cangur roşu alergând

Masculul dominant dintr-un grup de canguri roşii va respinge prin luptă orice pretenţie la supremaţie din partea altor masculi.  Când se joacă sau se luptă între ei, cangurii pot sta în picioare şi boxa, dar modul lor firesc de apărare este lovitura puternică de picior. Masculul dominant din grup se împerechează cu mai multe femele.

Cangurul roşu este considerat dăunător în ţinutul său de origine, Australia, şi este vânat pentru carne şi piele. Pe lângă oameni şi ocazional vulturul cu coada-pană, singurul său prădător este câinele dingo.

Macropus rufus

Areal: Australia

Lungimea: 1 – 1,6 m

Coada: 75 – 120 cm

Greutatea: 25 – 90 kg

 

Cangur cu pui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *