Calul sălbatic asiatic (Przewalski)

Acest cal supraviețuiește acum în grădini zoologice, parcuri şi rezervații de câmpie, deși au existat câteva încercări de a-1 reintroduce în Mongolia. Trăiește în turme unite, de lungă durată, care rătăcesc pe distanțe lungi în căutare de iarbă, frunze şi muguri. O turmă tipică este condusă de o iapă în vârstă şi are alte 2-4 iepe, puii lor şi un armăsar care rămâne în margine. Un singur mânz este fătat după o gestație de 333-345 zile.

Țesălarea socială este importantă pentru această specie, ca şi pentru majoritatea cailor sălbatici, având ca scop întărirea legăturilor de turmă. De obicei, un animal stă cu coada la nasul celuilalt, astfel încât să poată fi atente la pericol din ambele direcții, şi fiecare mușcă umărul şi greabănul celuilalt. Coada folosește şi ea pentru a alunga muștele.

Calul sălbatic asiatic are o construcție masivă, cu gât gros, cap mare şi picioare scurte în comparație cu caii domesticiți.

Equus przewalskii

Areal: Reintrodus în E Asiei

Lungimea: 2,2 – 2,6 m

Coada: 80 – 110 cm

Greutatea: 200 – 300 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *