Câinele-hienă

Probabil cel mai sociabil canid, câinele-hienă sau câinele sălbatic-african trăiește în haite de 30 sau mai mulți adulți şi pui. Numai perechea dominantă se reproduce, dând naștere la 10-12 pui (variind între 2 şi 19), după o gestație de 69-73 de zile. Cu toate acestea, întreaga haită îngrijește şi apără puii, regurgitând hrană pentru aceștia până când își dezvoltă aptitudinile de vânători, cam pe la vârsta de 12 luni.

Haita cooperează, de asemenea, pentru a vâna prăzi mari precum gnu, zebre şi antilope impala. Acest câine are picioare lungi şi o conformație suplă, cu un cap relativ mic, urechi mari şi bot scurt, lat. Neobișnuit pentru un canid, are doar 4 degete la fiecare picior. Modelul de pe coadă este ; deosebit de variabil, dar botul este de obicei negru, iar vârful cozii este alb.

Răspândit odinioară în întreaga Africă, în numeroase habitate, acest câine sălbatic este acum limitat la populații împrăștiate, fragmentare. Încă mai este persecutat, capturat, împușcat şi prins în capcane, şi este de asemenea ucis accidental de autovehicule.

Suferă atât de pe urma pierderii habitatului, cât şi de boli (rabie, răpciugă) luate de la câinii domestici. Supraviețuirea depinde de protecția activă, inclusiv detectarea deplasărilor haitelor cu ajutorul prinderii de zgărzi radio.

Lycaon pictus

Areal: Africa

Lungimea: 76 – 110 cm

Coada: 30 – 41 cm

Greutatea: 17 – 36 kg

Câini hienă adulți protejând-şi puii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *