Bursucul eurasiatic

Unul dintre puținele mustelide care trăiesc în grup, bursucul are capul mic, ascuțit şi gâtul scurt, care se lățește la bază spre corpul puternic, cu membre scurte, puternice şi coadă mică. Părțile inferioare sunt negre, restul trunchiului şi coada cenușii, iar fața şi gâtul albe, cu o dungă neagră pe fiecare parte, de la nas peste ochii mici, şi până la urechi.

Văzul este slab, auzul mai bun, dar mirosul este cu adevărat ascuțit. Nocturn şi omnivor, acest bursuc are o dietă variabilă după anotimp şi în funcție de disponibilitatea hranei. Râmele sunt „felul” principal, suplimentate de insecte şi larve, precum şi de broaște, șopârle, mici mamifere, păsări şi ouăle acestora, leșuri, fructe şi alte materii vegetale.

Înăuntrul bârlogului grupului, cuiburile sunt căptușite cu iarbă uscată, frunze şi mușchi, care sunt schimbate regulat. După maximum 10 luni de la implantarea întârziată (când ovulele sunt fertilizate, dar nu se implantează imediat pe peretele uterului), şi o gestație de 7 săptămâni, femela dă naștere la maximum 6 pui, pe care-i alăptează 10 săptămâni.

Fiecare clan de bursuci are în medie 6 membri: de obicei, un mascul dominant, cu una sau mai multe femele, şi puii. Bârlogul lor – un sistem complex de tuneluri şi încăperi – poate avea 10 sau mai multe intrări. Bârlogurile sunt păstrate curate şi sunt întreținute şi mărite timp de multe generații. Bursucii acoperă un teritoriu de 50-150 ha, pe care-1 apără împotriva altor clanuri.

Meles meles

Areal: Din Europa până în E Asiei

Lungimea: 56 – 90 cm

Coada: 12 – 20 cm

Greutatea: 10 – 12 kg

Fața dungată distinctivă a bursucului variază ușor între indivizi. Acest fapt poate permite membrilor clanului să se recunoască între ei sau poate acționa ca un camuflaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *