Boul moscat

Boul moscat este numit astfel după puternicul miros pe care îl emană masculii în rut, care se atacă şi se izbesc unii într-alţii pentru femele. Ambele sexe au coarne late, care aproape se întâlnesc într-o umflătură centrală, curbându-se în jos şi apoi iar în sus la vârfuri.

Corpul este masiv; gâtul, membrele şi coada sunt scurte. Vara, paște rogoz şi iarbă din văi. Iarna, paște frunze şi ramuri la înălțimi, unde vântul menține solul fără zăpadă. Aproape exterminat, boul moscat s-a regenerat prin îngrijiri ale florei şi faunei sălbatice şi reintroduceri în sălbăticie.

Blana exterioară a boului moscat formată din păr protector maro-închis aproape atinge pământul pentru a izola eficient de ploaie şi zăpadă. Puful de blană din păr fin şi moale, maro-deschis, asigură o excelentă izolație.

Când se simt amenințați – de exemplu, de lupi sau urși polari – femelele şi masculii adulți se adună într-un cerc, cu fața spre exterior. Puii vulnerabili sunt protejați la mijloc. Membrii mai mari ai turmei se pot separa din cerc pentru a ataca sau a intimida în alt mod inamicul.

Ovibos moschatus

Areal: N Americii de Nord, Groenlanda

Lungimea: 1,9 – 2,3 m

Coada: 9 – 10 cm

Greutatea: 200 – 410 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *