Bizamul (moscul)

Bizamul trăiește de obicei într-un grup de până la 10 membri, săpând tuneluri în malul apei sau construind o locuință ca de castor (colibă) din mâl, tulpini de plante şi crenguțe. Se hrănește cu trestie şi alte plante acvatice şi ocazional vânează raci, broaște, pești şi moluște.

Femela construiește un cuib într-o cameră uscată din tuneluri sau pe platforma unei colibe, unde sunt fătați cei 1-3 pui. Secrețiile de mosc sunt folosite, împreună cu excrementele şi urina, la marcarea teritoriilor.

Cea mai mare specie de şoarece de vizuină, bizamul este bine adaptat pentru înot, cu labele sale posterioare mari cu degete palmate şi cu un şir de peri aspri de-a lungul unei margini, formând o „bordură de înot“.

Coada sa lungă, golașă este aplatizată dintr-o parte în alta, ceea ce-i permite bizamului să o folosească ca pe o cârmă. Nările şi urechile mici sunt închise de porțiuni de piele în timpul scufundărilor, care pot dura 20 de minute. Poate înota până la 100 m sub apă fără a ieși la suprafață.

Guzganul de mosc sau bizamul este denumit după secrețiile care miros a mosc, provenite din glandele din jurul regiunii genitale şi anale. Glandele sunt deosebit de proeminente la masculi şi se măresc în sezonul de împerechere.

Ondatra zibethicus

Areal: America de Nord, din V Europei până în N şi E Asiei

Lungimea: 25 – 35 cm

Coada: 20 – 25 cm

Greutatea: 0,6 – 2 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *