Bivolul african

Singurul mamifer din Africa asemănător vacii frecventează diverse habitate la altitudini de până la 4000 m. Totuși, bivolul african are nevoie să se adape în fiecare zi şi nu se îndepărtează niciodată mai mult de 15 km de apă.

Masculul poate atinge de două ori greutatea femelei şi are coarne mai robuste care se întâlnesc într-o „calotă” pe frunte, un gât mai gros, o cocoașă în regiunea umerilor şi o coamă mică ce atârnă de grumaz (gușă). Bivolul african are blană rară de culoare maro-închis, urechi mari, care atârnă, mărginite de păr, bot golaș, coadă lungă şi picioare mari cu copite rotunjite.

Acest bivol se hrănește, în timpul nopții şi în perioadele mai răcoroase ale zilei, cu diverse ierburi, frunze şi alte plante. Masculii iau anumite poziții pentru femele şi dominanță şi se pot lupta împingându-și sau lovindu-și capetele. Membrii cirezii se țesală unul pe altul şi folosesc în principal semnale sonore pentru acțiuni coordonate precum continuarea drumului, fuga sau avertizarea. De asemenea, pot coopera pentru a ataca un prădător, cum ar fi un leu. Unicul pui (rareori doi) apare după o gestație de 340 de zile şi este aprig protejat de mamă şi adesea de alți membri ai cirezii.

Bivolii africani sunt foarte sociabili şi se adună în perioadele în care hrana se găsește din belșug în turme de 2 000 sau mai mulți indivizi. În anotimpul secetos, se împart în grupuri mai mici de femele şi pui (inclusiv masculii de până la 3 ani), sau grupuri de „celibatari” formate din masculii maturi; masculii bătrâni sunt mai solitari. În orice turmă, masculii mari îi domină pe cei mai mici şi pe orice femelă.

Bivolii pot fi infestați cu păduchi, căpușe, purici şi alți paraziți ai pielii asemănători, pe care păsările precum ciugulitorii vitelor le ciugulesc pentru a le mânca. Pasărea este hrănită şi bivolul curățat. Totuși, păsările sunt cunoscute şi pentru faptul că țin rănile deschise pentru a se hrăni cu sânge, ceea ce indică o relație oarecum parazitară.

Syncerus caffer

Areal: V, C, E Africii

Lungimea: 2,1 – 3,4 m

Coada: 75 – 110 cm

Greutatea: Până la 685 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *