beluga-2

Beluga

Beluga sau balena albă trăieşte în principal pe lângă marginile banchizelor arctice şi se scufundă până la 300 m, probabil navigând cu ajutorul ecolocaţiei pentru a găsi prada şi găurile de respirat din banchiză.

Această balenă zgomotoasă emite strigăte variate, printre care ţipete ascuţite, fluierături, mieunături, pârâituri şi bâzâituri. Acestea pot fi auzite prin carenele navelor, dându-i belugii porecla de „canarul mării”.

Sunetele de ecolocaţie sunt concentrate cu ajutorul calotei. Beluga se hrăneşte cu peşti, moluşte, crustacee şi alte prăzi, pe care le zdrobeşte cu cele 8-11 perechi de dinţi din maxilarul superior şi cu cele 8-9 perechi din mandibulă. Puiul este cenuşiu-închis şi are la naştere 1,5 m lungime.

La 2 ani este mai deschis la culoare, iar la 5 ani este alb cu nuanţe albăstrui.

Delphinapterus leucas

Areal: Oceanul Arctic

Lungimea: 4-4,5m

Greutatea: 1-1,5tone

beluga-1

Beluga si puiul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *