Balena pitică a lui Bryde

Una din cele două specii asemănătoare cu acest nume (pronunțat „balena lui Broodah”), balena pitică a lui Bryde trăiește mai ales pe lângă coastă, în Oceanul Indian şi în Pacificul de Vest. Balena mai mare a lui Bryde, care trăiește mai în larg (Balaenoplera brydei), se găsește în Atlantic și în Oceanul Indian, și în unele părți ale Pacificului de Nord, Est și Sud.

Pe lângă diferența de dimensiuni dintre ele, ambele specii au un colorit cenușiu-albăstrui mai deschis pe partea inferioară, 40-70 de șanțuri ale gâtului, fanoane cu ţepi aspri şi o înotătoare dorsală mică amplasată la două treimi din lungimea corpului robust. Se scufundă până la 20 de minute pentru a se hrăni mai ales cu pești în bancuri şi cu krill.

De obicei trăiesc singure sau în turme mici, răzlețe, dar se pot strânge cu zecile când prada este din abundență. Ambele specii de balene ale lui Bryde sunt înotătoare rapide, schimbând frecvent viteza şi direcția. Ies brusc la suprafață, arătându-și mai întâi capul, arcuindu-se a expunându-și spatele, dar nu și jumătățile cozii, în timp ce se scufundă.

Femela atinge maturitatea sexuală la 8-11 ani și naște un singur pui după o gestație de 12 luni.

Balaenoptera edeni

Areal: În apele tropicale şi temperate calde din întreaga lume

Lungimea: 9 – 12 m

Greutatea: 16 – 25 tone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *