Balena nordică

Cea mai amenințată dintre balenele mari, această balenă masivă este expusă riscului de coliziune cu navele şi periclitată de pescuit, deoarece înoată încet, se scufundă numai câteva minute şi se hrănește aproape de suprafață.

Migrează vara în nordul sau sudul îndepărtat şi se întoarce iarna în apele mai calde de la latitudini medii, femela fătând un pui de 4-6 m lungime. Cele două răsuflători elimină aerul într-un jet amplu, în V. Sunetele includ plesnituri din înotătoare şi pleoscăituri când sar din apă.

Balena nordică cu spatele drept se hrănește singură sau în mici grupuri, înotând cu gura deschisă pentru a filtra planctonul când apa intră cu putere în gura sa. Fanoanele înguste, predominant negre-albăstrii, dar uneori albe, au o lungime de până la 3 m. Sunt câte 200-270 de fanoane pe fiecare latură a maxilarului superior curbat în jos în mod caracteristic.

Eubalaena glacialis

Areal: Apele temperate şi subpolare din lumea întreaga

Lungimea: 13 – 17 m

Greutatea: 40 – 80 tone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *