Balena minke

Cea mai mică dintre balenele cu înotătoare, balena minke are fanoane mici, de 30 cm lungime, cu 230-360 de fanoane pe fiecare latură a maxilarului superior. Nu are un mod de deplasare universal valabil şi este întâlnită în diverse ape, inclusiv în largul oceanului şi în apropierea podurilor de gheață, coastelor, fiordurilor şi estuarelor.

Se hrănește de una singură, înghițind mase compacte de krill sau pești. Puiul de 3 m lungime este născut la jumătatea iernii şi înțărcat după aproape 4 luni. Recent, o balenă minke mai mică a fost recunoscută ca specie separată – balena minke de Antarctica (Balaenoptera bonaerensis).

Balena minke are forma unui delfin, cu botul ascuțit, capul subțire şi ascuțit şi o creastă de pe bot până la perechea de răsuflători amplasate pe frunte, mult în spate. Înotătoare agilă, rapidă, este capabilă să sară peste talazuri imense ale oceanului şi ocazional execută câte o ieșire spectaculoasă la suprafață. Are pete cenușii, „fumurii“ acolo unde spatele negru se întâlnește cu pântecele alb. Banda alba de pe înotătoare se poate prelungi pe piept.

Balaenoptera acutorostrata

Areal: În întreaga lume (cu excepția estului Mediteranei)

Lungimea: 8 – 10 m

Greutatea: 8 – 13 tone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *