Balena cu înotătoare

Balena nordică cu înotătoare este a doua balenă din lume ca dimensiuni şi una din cele mai rapide. Pe lângă unele murmure şi țipete, scoate şi un geamăt profund, deosebit de tare, care se aude de la sute de kilometri. Ca alte balene mari, balena nordică cu înotătoare pornește în lungi migrații de la latitudini mari vara, unde se hrănește cu pește şi krill, către regiunile tropicale, pentru iarnă și reproducere.

Perioada de gestație este de 11 luni, puiul nou-născut are lungimea de 6,4 m şi este înțărcat după 9-10 luni. Aceasta înseamnă că fiecare femelă are un pui odată la doi ani, așa că populațiilor reduse le trebuie decenii pentru a-şi reveni.

Spatele, aripioarele laterale şi coada balenei nordice cu înotătoare sunt cenușii. Înotătoarea dorsală, amplasată la două treimi din lungimea corpului, are marginea dinapoi concavă.

Balenele nordice cu înotătoare se hrănesc în viteză, făcând mișcări bruște în față, cu krill şi pești precum capelini sau heringi. Balenele îşi sincronizează atacurile şi înghit cantități uriașe de apă, închid gura şi elimină apa ca să rețină peștii pe fanoane. Balena înoată pe partea dreaptă şi poate de aceea partea stângă a gurii este neagră, iar partea dreaptă este albă. Această asimetrie de colorit este foarte neobișnuită la mamifere.

Balaenoptera physalus

Areal: Întreaga lume (cu ex. E Mediteranei, M. Baltice, M. Roşii şi Golfului Arabiei)

Lungimea: 19 – 22 m

Greutatea: 45 – 75 tone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *