Balena cu cocoaşă

Balena cu cocoașă este albastră-închis deasupra, cu pete albe sau mai deschise la culoare dedesubt. Variațiile de colorit, în special pe partea inferioară a cozii, pot fi folosite pentru a identifica indivizii, la fel ca şi marginile cu protuberanțe ale înotătoarelor laterale, mai lungi decât înotătoarele oricărui alt animal.

Este grațioasă şi atletică, putând sări complet afară din apă. Migrează din apele de vară reci, cu hrană abundentă, din apropierea polilor, spre apele puțin adânci, mai calde, de coastă, de la latitudini mai mici, pentru reproducerea din timpul iernii.

Femelele gestante petrec cel mai mult timp în zonele de hrănire. Această balenă are multe şi diverse metode de a aduna hrana, iar grupurile mici cooperează ca să sufle „cortine” sau „cilindri” de bule de aer sub apă, pentru a mâna peștii. O balenă extrem de „vorbăreață”, emite numeroase sunete, probabil în parte pentru coordonare în timpul hrănirii.

În zonele de naștere a puilor, iarna, masculii solitari scot o serie de sunete de o diversitate uimitoare. Cântecul masculului de balenă cu cocoașă se dezvoltă de la an la an. Durând până la 30 de minute, poate atrage femele, alunga şi avertiza masculi sau poate fi o formă de sonar cu care detectează alte balene.

Balena cu cocoașă generează suficientă forță ascendentă cu coada pentru a ridica aproape întreaga sa greutate de peste 20 de tone. Apoi se răsucește în aer şi cade pe spate cu un pleoscăit formidabil. Nu este limpede de ce fac balenele „salturi”, astfel fiind denumită această mișcare de ieșire din apă. Este posibil să aibă rolul de a crea unde sonore masive sau de a alina iritația produsă de paraziții de pe piele.

Balena cu cocoașă are corpul bondoc şi o perniță de grăsime la bază înotătoarei dorsale, care este variabilă ca formă, de la aproape plată la înaltă şi triunghiulară. Anvergura jumătăților cozii este de aproximativ o treime din lungimea capului şi a corpului.

Megaptera novaeangliae

Areal: Întreaga lume (cu ex. Mediteranei, Balticei, M. Roşii şi Golfului Arabiei)

Lungimea: 13 – 14 m

Greutatea: 25 – 30 tone

Salt spectaculos făcut de o balenă cu cocoaşă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *