Balena cenuşie

Balenele cenușii se hrănesc prin filtrarea apei. Cu toate acestea, în mod neobișnuit, se bazează şi pe scufundat până la fundul mării, care nu se află la o adâncime mare, luând înghițituri uriașe de mâl și filtrând cu fanoanele lor scurte viermii, stelele de mare, creveții şi alte mici viețuitoare. Sunetele scoase de această balenă includ mormăituri, vaiete, gemete şi ciocănituri clămpănite, dar funcția lor este puțin înțeleasă.

Balenele cenușii se hrănesc aproape de țărm şi astfel sunt accesibile celor care vor să le observe, în special in Pacificul de Est. Aceste balene migrează în grupuri de până la 10 indivizi, în nord spre Arctica pentru hrănirea de vară, şi în sud spre lagunele cu apă caldă ca să se odihnească şi să facă pui, iarna.

Au cele mai lungi migrații dintre toate mamiferele, până la 20 000 km pe an. Populațiile din Pacificul de Est au crescut de când a fost introdusă protecția prin lege în 1946. Totuși, efectivele din Pacificul de Vest încă sunt scăzute.

Multe balene cu fanoane, printre care şi balenele cenușii, fac „salturi de spionaj”, stând vertical în apă, cu capul scos mult afară. Este posibil să detecteze astfel alte balene, să vizualizeze repere sau să verifice curenții de apă pentru migrație. Balenele cenușii înoată coordonat, în şir, sau ieșind din apă împreună.

Eschrichtius robustus

Areal: Pacificul de Nord

Lungimea: 13 – 15 m

Greutatea: 14 – 35 tone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *