Balena albastră

Cel mai mare animal de pe planeta, balena albastră poate consuma mai mult de 6 tone de Euphausiidae (mici crustacee), care îi alcătuiesc aproape exclusiv alimentația. Se aruncă într-un banc de pradă, iar gâtul i se umflă de patru ori peste dimensiunile normale, închide gura, dă afară apa și înghite miile de bucăți de hrană reținute de fanoane. Hrănirea are loc predominant vara, în şi în apropierea bogatelor ape polare.

Se consideră că balena albastră migrează spre latitudini mai sudice, mai calde iarna, când femelele dau naștere puilor. Puiul are 7 m lungime, 2,5 tone şi este alăptat 6-8 luni. Balenele albastre sunt de obicei solitare sau în perechi mamă-pui, deși se pot aduna în grupuri răzlețe pentru a se hrăni. Scot mormăituri, țipete şi gemete, care, la volume de peste 180 de decibeli, sunt cele mai puternice sunete scoase de vreo vietate.

Balena albastră are un contur suplu, în special iarna, deși se îngrașă vara. Minuscula înotătoare dorsală este amplasată mult înapoi, aproape de coadă. Coloritul său este predominant cenușiu-albăstrui deschis. Când iese la suprafață, balena dă drumul unui jet de aproximativ 9 m înălțime, alcătuit din aer cald, umed din plămâni, mucus şi apă de ocean.

Când face o scufundare la adâncime, balena „stă în cap“, expunându-și jumătățile deosebit de mari ale cozii, apoi coboară brusc la o adâncime maximă de 200 m. Înotătoarele laterale lungi şi înguste nu joacă nici un rol în propulsare, împingerea fiind realizată de puternicii mușchi ai spatelui, care plesnesc în sus şi în jos apa cu partea din spate a corpului şi cu coada.

Balaenoptera musculus

Areal: Întreaga lume (cu ex. Mediteranei, Balticei, M. Roşii şi Golfului Arabiei)

Lungimea: 20 – 30 m

Greutatea: 100 – 160 tone

Coada unei balene albastre înainte de scufundare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *