Ara Spix

Cel mai mic din toţi ara albaştri, ara Spix este o creatură cu tabieturi, stând în mod obişnuit agăţat pe crăci în vârful copacilor şi urmând zilnic acelaşi culoar de zbor. Acest papagal se hrăneşte cu seminţe, nuci şi fructe, în timp ce se caţără printre ramuri. Ara Spix are coada lungă şi ascuţită, capul albastru-argintiu, cu piele de culoare gri-închis în jurul ochilor. Spatele şi aripile sunt albastre mai închis, iar coada este neagră.

Conservare

Deşi acest papagal se pare că nu a fost niciodată o pasăre comună, sosirea coloniştilor în habitatul său şi distrugerea pădurilor în care cuibărea au condus la restrângerea zonei de răspândire până la o mică zonă din nord-estul Braziliei, împingându-l până la extincţia totală. Comerţul ilegal cu păsări sălbatice este, totodată, vinovat de distrugerea acestei specii.

Astăzi totuşi, ca rezultat al măsurilor de conservare luate în anii 1980, peste 50 de exemplare din aceşti papagali s-au reprodus în captivitate. Cu ultimul exemplar în libertate acum dispărut, supravieţuirea acestei specii depinde în întregime de succesul programului de reproducere.

Cyanopsitta spixii

Areal:  E Americii de Sud

Lungimea: 55 cm

Greutatea: Neînregistrată

Penajul: Similar la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *