Antilopa-liră Bontebok

Cunoscută şi sub numele de blesbok, antilopa-liră are o pată albă pe botul lung, care se îngustează în dreptul ochilor şi apoi continuă spre coarnele aplatizate, sub formă de liră, inelate pe cea mai mare parte a lungimii lor de 70 cm. Masculii adulți iau diferite poziții şi se împung cu coarnele – deși rareori se luptă – pentru a câștiga un teritoriu.

Acest lucru le permite să domine o turmă de femele şi pui. Masculul îşi ține membrii turmei împreună şi ia inițiativa deplasărilor turmei. Femelele fată în locurile tradiționale de reproducere, după o gestație de aproximativ 8 luni; spre deosebire de numeroase antilope asemănătoare, nu își izolează sau ascund puii.

Singurul pui poate merge după 5 minute de la venirea pe lume şi își urmează în curând mama; este înțărcat înainte de 6 luni. Paște ierburi şi plante eterogene, la începutul şi sfârșitul zilei. A fost aproape exterminată în sălbăticie înainte de 1830, dar turmele au fost ținute în parcuri şi rezervații. Este în continuare cea mai rară antilopă din Africa de Sud.

Damaliscus dorcas

Areal: S Africii

Lungimea: 1,2 – 2,1 m

Coada: 10 – 60 cm

Greutatea: 68 – 155 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *