Antilopa-elan

Cele două specii de antilope-elan sunt cele mai mari antilope, arătând mai mult ca niște vaci. Masculii pot cântări până la 1 000 kg şi au coarne spiralate de până la 1,2 m lungime şi un „moț“ de păr încâlcit negru-maroniu pe cap. Femelele cântăresc până la 600 kg, cu coarne având jumătate din lungimea coarnelor masculului. Proporțiile de ansamblu ale corpului se aseamănă mai mult cu cele ale bovinelor decât cu ale antilopelor.

Ca şi bovinele, femelele se adună în grupuri pentru a-şi apăra puii şi alunga prădătorii precum leii. Antilopa-elan paște frunze şi ramuri în ținuturi cu tufișuri, câmpii şi păduri deschise. Culege hrana cu buzele şi dezgroapă bulbii şi tuberculii cu copitele. Ca şi cămila, își lasă temperatura corpului să crească cu până la 7°C pentru a evita pierderea apei prin transpirație şi supraviețuiește astfel secetei.

Turmele sunt alcătuite în principal din femele împreună cu puii şi animalele mai tinere; masculii mai bătrâni pot fi solitari. Aceste antilope sunt relative docile şi sunt crescute pentru carne, lapte şi piele în Africa. Sunt exportate în regiuni precum Asia.

Taurotragus oryx

Areal: C, E şi S Africii

Lungimea: 2,1 – 3,5 m

Coada: 60 – 90 cm

Greutatea: 300 – 1000 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *