Acvila aurie

Cu o anvergură a aripilor de până la 2,3 metri, această pasăre remarcabilă este unul dintre cei mai mari vulturi de uscat din emisfera nordică. Penajul este în general maro-închis, dar numele l-a dobândit de la culoarea roșie-maronie sau aurie a penelor de pe creștet şi gât.

Acvila aurie este deosebit de dotată pentru zborul la înălțime, dar, de regulă, își prinde prada patrulând la joasă înălțime. Trăiește pe marginea stâncilor şi în copaci înalți, unde face un cuib-platformă de până la 2 metri lățime. Persecutat asiduu în trecut – datorită concepției greșite că ar ataca animalele domestice – acvila aurie este actualmente protejată în multe țări.

Acvila aurie are o dietă foarte diversificată, incluzând stârvuri, precum şi pradă vie cum ar fi iepuri, veverițe, cocoși şi potârnichi de munte şi chiar țestoase în sudul ariei de răspândire. Părinții își hrănesc puii timp de mai multe luni după ce acestora le-a crescut penajul, rupând carnea în fâșii. Puii ajung la maturitate deplină după 4-5 ani, dar mortalitatea este ridicată, îndeosebi în primele 12 luni.

Aquila chrysaetos

Areal: America de Nord, Asia, Africa de Nord

Lungimea: 75 – 90 cm

Greutatea: 3 – 6,5 kg

Penajul: La fel la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *